Nationaali Kyykkä Liiga

NKL

Arttu K.Arttu K. on Liigan riippumaton tarkkailija, joka seuraa tarkasti Ammattikyykän kulissien takaisia tapahtumia. Läheiset suhteet joukkueiden ydinhenkilöihin ja taustavoimiin sekä tinkimätön lahjomattomuus tekevät hänestä liki ainoan mahdin tässä maailmassa jota ammattipelaajatkin kavahtavat. Jos uusi sponsori hakee joukkuetta ostettavaksi, on Arttu K. henkilö kenen mielipidettä varmasti kysytään.

Arttu julkaisee ajatuksiaan tällä palstalla vaihtelevin väliajoin, kuitenkin vain silloin kun hänellä on ajankohtaista kommentoitavaa.

Artulle voit halutessasi kirjoittaa vinkkisi lähdesuojan alla.

Hänet tavoittaa osoitteesta arttuk@kyykka.com

Arttu K.

Runkosarjan jälkipelit

Runkosarjan viimeisissä peleissä ei ollut edes panosta, koska kaikki tärkeä oli ratkennut jo aiemmin: DRA ja LSD menivät suoraan välieriin, KCK ja OLPO pudotusotteluihin ja loput neljä selvittämään paremmuuttaan puolivälieriin. Edes taktikointia ei ollut havaittavissa.

Puolivälierä- ja pudotusottelut olivat ennätyksellisen tiukkoja, mutta päättyivät kaikki puhtaasti 2-0. Parempi joukkue voittaa aina ottelun, niin kävi nytkin.

***

Luolamiehille putoaminen on varmasti iso pettymys. Alkukauden rypemisen jälkeen joukkue pelasi runkosarjan lopussa hyvää kyykkää, mutta heti pudotuspelien alussa tuli jälleen noutaja. LMTVO:n aikaisen kesäloman syynä on erien jälkipuoliskojen saldo. Konaan on ilo heittää, mutta kentän putsaukseen loppuvat heittovälineet kesken.

***

Penttien tapauksessa kesäloma taas ei ollut yllätys. Yllättävää oli ainoastaan se, että lomautukseen tarvittiin kahden ottelun sijasta kolme. Kolmatta peliä tarvittiin, koska AP onnistui yhdessä ottelussa kirimään PKMM:n kanssa tasapeliin. Penttien tämänvuotinen taso ei riittänyt alkuunkaan playoffeissa, eikä toki kolmen- neljänkymmenen pisteen ottelutuloksilla kuulukaan pärjätä näissä piireissä. Sitten kun edes kohtalainen, alle 20 pisteen peli on sääntö eikä poikkeus, voivat Penat olla tyytyväisiä. Suurin tyytyväisyyden syy kuitenkin on varmasti se, että välttivät sentään pudotuskarsinnan. Joukkue voisi tarjota siitä kiitokseksi Tero Lintuselle vaikka oluet.

Pentti Akkasen paikka joukkueessa saattaa olla vaakalaudalla, sen verran ahkerasti herra on meinaan putoamisen jälkeenkin treenannut. Noinkohan on vaarilla tarve todistaa mahdollisille scouttaajille, että ensi vuonnakin kannattaa ottaa mukaan peleihin?

Ensi kaudelle muuten vinkkinä kyykka.com:in hemmoille, että varaavat lisää värejä siihen grafiikkamokkulaansa. Meinasivat nähdäkseni loppua kesken tämän solidaarisuusjoukkueen kanssa.

***

OlPo eteni odotetusti divarikarsintaan. Karsintaan ajautuminen ei ollut aivan läpihuutojuttu, neljään pudotusotteluun kun mahtui tappioiden lisäksi kaksi tasapeliä. Miksi OlPo ei onnistunut kääntämään näitä pelejä voitoiksi? Ei olisi tarvinnut heittää kuin yksi piste enemmän, eikä edes ulos. OlPo heitti molemmissa tasureissa neljä haukea tai nollaa. Olisi riittänyt - mainiosti - jos jollain niistä heitoista olisi natsannut edes sinne päin.

Kuten minulle todettiin, on OlPon pudottaja KCK nyt siis todistetusti kyykkämaailman Clearasil: Sellaista vastustajaa ei näemmä olekaan josta ei puristuisi viimeisiäkin sisältöjä ulos kohtaamisessa. OlPolle hyvinkin epätavalliset laadukkaat lopputulokset käydyissä pudotuskamppailuissa puhukoot tämän puolesta.

OlPon säilyminen liigassa on silti kaikkea muuta kuin selviö. Divarin voittanut VTTU on pelannut varmaa, voimakasta ja varsinkin tarkkaa kyykkää. Veikkaisin, että OlPon freelance-ankkuri Pekka Riiali pelaa ensi kaudella nelospaikkaa jälleen uudessa joukkueessa. Olisiko se mahdollisesti ankkurin pidosta kärsivä LMTVO? Asiaa tukisi kyllä se, että mutapohjaan tunnetusti tarttuu hyvin.

***

KCK:lle ei enää muuta kuin hyvää kesälomaa. Ehkä homma menisi paremmin jos siirrettäisiin nollarajaa vaikka kaksi pistettä ylöspäin. Tosin muistelisin, ettei tämä ole mitenkään uusi havainto. Samat sanat kuin OlPon pudotusmatseistakin: Se kyykkä on kyllä aina vähintään pisteen arvoinen, kunhan sen nimenomaisenkin yksilön saa pois sieltä neliöstä. Tai edes kumoon konasta.

Hauki on tosi huono harrastus yhden pisteen missaajille. Luuserit.

***

Lomista kun alettiin puhumaan, niin esitteitä voivat alkaa jo selata myös Draconis ja PKMM. Draconis on ensi kertaa liigan pudotuspeleissä, kun taas vastustaja ITKK on tahkonnut playoffeissa huimalla menestyksellä jo vuosikaudet. Tämän lisäksi DRA:n peli on edelleenkin vain parin yksilön varassa eikä joukkueella yksinkertaisesti ole laittaa kehiin kovaa neljän heittäjän ketjua. ITKK:lla taasen on mistä valita jokaiselle heittopaikalle, ja ITKK tulleekin ratkaisemaan välieräsarjan erien jälkipuoliskoilla. Ja tästähän saatiinkin tänään ensimmäinen näyttö.

DRA:n ilmiselvä sisäinen tuska ei myöskään tule helpottamaan savottaa. Olen edelleenkin erittäin yllättynyt, jos ensimmäistä kertaa liigahistoriansa aikana veitsi kurkulla pelaava rookiejoukkue kokoaa itsensä unohtaen myös sisäiset paremmuuskiistansa, ja pelaa yhtenä joukkueena tiensä jatkoon.

***

LSD:n valttina omassa välieräsarjassaan on ITKK:n tapaan laaja pelaajamateriaali: viimeisimpien Esson Baarin tietojen mukaan LSD saa tarvittaessa puolivälieriin paikalle kaikki joukkueen jäsenet. Joukkue löysikin riveistään jo ensimmäisessä ottelussa tasapainoisen kokoonpanon, eikä kauden jälleen läpi ihmellisesti selvinnyt tuurikomeetta PKMM pystynyt panemaan edes kampoihin. Viime pelin statistiikat olkoot osviittana PKMM:n kapteenille, puolesta ja vastaan. Eikä toki peiliäkään kannata ylenkatsoa.

LSD on arvatakseni etsinyt sopivaa kokoonpanoa harjoituksissa useaan otteeseen. Ammattimaisesta otteesta kertoo sekin, että harjoitukset on lienee pidetty samaan aikaan kuin ottelut on pelattu. Huomioitava on, että tällä kaudella huimaavan tulemisen (tosin pitkän odottelun jälkeen) tehnyt Sami Mannelin ei ole enää loppupeleissä kentältä aikaa saanut. Syyksi kerrotaan norjalaistyyliin jotain "vettä polvessa" tjms, mutta väkisin mieleen tulee raamatustakin tuttu Simsonin kohtalo. Turhamaisuus on yksi seitsemästä kuolemansynnistä, Liigan rakotulkin hukkaamisesta puhumattakaan.

***

PKMM:lle riitti harjoituksiksi puolivälieräsarja AP:tä vastaan. Ne harjoitukset menivät kohtalaisesti, mutta riittääkö se lopulta kauden todellista yllättäjää LSD:tä vastaan? Vai onko PKMM vieläkin pitänyt tahollaan matalaa profiilia ja näyttää seuraavassa pelissä lopultakin mistä manan miehet pissivät? Eturauhasongelienkin pitäisi olla poissuljettu nuoren täyttömiehistön ansiosta. Entäpä muistiko luottopakki Ilmari Laakkonen ottaa Mannelinin mahdollisen kohtalon huomioon henkilökohtaisia ratkaisuja tehdessään?

Tälle joukkueelle riittävät kyllä värit grafiikoissa, mutta miten on skaalan laita? Muita kyllä naurattaa, mutta PKMM:ää luulisi hiukan kylmäävän seuraavaa peliä odotellessa.

***

Summa Summarum, kaiken kaikkiaan alkukauden ennusteeni menivät LSD:tä lukuunottamatta (no, olihan sielläkin pieni varmistus) jälleen suhtkoht kohdilleen: OlPO ja KCK karsintapeleihin sekä AP ja LMTVO puolivälieristä lomille. Pian nähdään, miten kristallipullon (ei kirjoitusvirhe, toim. huom.) näkymät toteutuvat semifinaaleissa.

Palaamme siis silloin asiaan.

Kolumnit:


webmaster@kyykka.com