NKL

Maailman Kovinta Kyykkää


NKL:n historiaa

Syksy 1997, tunnelma kiristyy

Jo pitemmän aikaa oli ollut havaittavissa, että politikointi ja kabinettipeli oli huolestuttavissa määrin lisääntynyt opiskelijoiden urheilupiireissä. Akateemisen kyykän maailmanmestaruuskisoja oli jo useampaan kertaan haviteltu takaisin lappeen Rantaan vedoten muunmuassa siihen, että kyseessä on kuitenkin Karjalainen perinnepeli. Jälleen kerran tyrmistyttävä uutinen tavoitti Skinnarilan: Kähmintä oli taas lyönyt perinteitä korville ja MM-kisat annettiin Tampereelle. Tästä suivaantuneena muutamat aktiiviset kyykkäharrastajat päättivät, että hervantaan ei enää lähdetä ja näin oli luotu pohja järjestölle nimeltään NKL.

Tuumasta toimeen

Idea kyykkäliigan perustamisesta esitettiin ensimmäistä kertaa loppuvuodesta 1995 (yllättäen ravintolatiloissa), kun Tampere sai järjestettäväksi kolmannet peräkkäiset MM-kisat. Ajatus oli "hassuna ideana" kytenyt muutaman vuoden kunnes aika oli kypsä varsinaisiin tekoihin. PikaKyykkäMetalliMiehet ja Pentit päättivät vuoden 1997 lopussa perustaa Nationaali Kyykkä Liikan, jossa kyseiset joukkueet pelasivat kaksinkertaisen runkosarjan ja "paras kolmesta" periaatteella toimivan finaalisarjan. Pelikausi ajoittui helmikuulle 1998 ja piti siis sisällään minimissään neljä ottelua ja maksimissaan peräti viisi. Ensimmäisellä kaudella PKMM oli aavistuksen Penttejä edellä ja voitti runkosarjan sekä finaalisarjan puhtaalla pelillä. Huomattavaa oli, että PKMM:n lopputulos jokaisessa käydyssä ottelussa oli 48. Penttien kotiottelut käytiin Laser- areenalla ja PKMM:n kotiottelut Polar-areenalla, joka valitettavasti joutui jyrätyksi ja toimii nykyään Laserkatu 2:n paikoitusalueena.

NKL:n perustajina ja pioneereina voidaan pitää seuraavia henkilöitä:

PKMM

 • Pekka Jäppinen
 • Miika Kuusinen
 • Ilmari Laakkonen
 • Marko Parviainen
Pentit
 • Jaakko Akkanen
 • Saku Laapio
 • Velipekka Pussinen
 • Pasi Rautiainen
 • Pasi Tiihonen
Merkittävänä yksityiskohtana voidaan pitää sitä, että teknisesti ottaen Velipekka Pussinen itseasiassa oli liigan ensimmäinen fani. Juuri ennen toisen runkosarjaottelun alkua Saku Laapio ilmoitti ettei pääse pelaamaan, joten Pentit tekivät rohkean ratkaisun. Pussinen nostettiin liigamiehistöön. Tällainen tuhkimotarina osoittaa, että unelmista voi tulla totta muuallakin kuin Amerikassa.

Liiga laajenee

Kauden päätyttyä tehtiin yhteenveto ja todettiin, että NKL oli ideana hyvä ja erittäin kehityskelpoinen. Liigan imagon kannalta kuitenkin oli suotavaa, että tulevaisuudessa TEK- maljasta taistelisi enemmän kuin kaksi joukkuetta, joten kaudelle 1998-99 julistettiin hakuaika uusia joukkueita varten. Koska kyseessä oli kuitenkin ammattilaisliiga, vaadittiin uusilta joukkueilta vakaata taloudellista tilannetta. Liigan luonne muuttui entistä kaupallisemmaksi ja sponsoreiden nimiä alettiin liittää joukkueiden nimiin. Hakuajan päätyttyä liigaan hyväksyttiin pelaamaan kuusi joukkuetta:
 • Vlaamse PikaKyykkäMetalliMiehet
 • Labra Sober Drunks
 • Olvi Team Kirvesperseet
 • Taiston Pentit Nokia
 • Salt Mine Slaves
 • Skinnarilan Teurastajat

Oheistoiminta lisääntyy ja puitteet paranevat

Merkittävin muutos uudella kaudella oli jokaisen pelaajan henkilökohtaisten suoritusten rekisteröinti. Ensimmäinen versio Janne Pullin tekemästä tulospalvelusta otettiin käyttöön ja pelaajien vertailu onnistui nyt huomattavasti helpommin. Aktiivisimmat fanit perustivat liigalle oman faniklubin, joka kauden edetessä ja fanien lisääntyessä (ei biologisessa mielessä) jakaantui joukkuekohtaisiin alajaostoihin. Edesmenneen Polar-areenan tilalle liigalle valmistui Laserkadun varrelle uusi kyykkäämiskeskus, joka aluksi tunnettiin nimellä Fartwall-areena, mutta lopulta käyttöön vakiintui yksinkertaisesti Kyykkäareena. Erilaisia apuvälineitä kehiteltiin helpottamaan kentän merkintää ja konan pystytystä. Ottelut videoitiin ja saadusta materiaalista tuotettiin muunmuassa laajaa huomiota ja kiitosta saanut NKL-PowerGame kooste. Varsinaisten liigapelien ohessa järjestettiin muutakin oheistoimintaa, kuten AllStars-ottelu Koillis- ja Lounaislohkon välillä, sekä NKL:n ensimmäinen gaalailta, jossa kauden päätyttyä palkittiin ansioituneimmat pelaajat ja tuomarit. Palkinnot jaettiin seuraavissa kategorioissa:

Vuoden tuomari
Ossi Hämäläinen OTKP
(muut ehdokkaat Marko Parviainen ja Reni Waegelein)

Herrasmiespelaaja
Jarkko Sonninen SMS
(muut ehdokkaat Janne Idman ja Kari Poutiainen)

Vuoden rookie
Riku Kemppainen LSD
(muut ehdokkaat Jarkko Sonninen ja Sanna Venäläinen)

Kuvauksellisin pelaaja
Janne Pulli VPKMM
(muut ehdokkaat Marko Parviainen ja Sanna Venäläinen)

Play offien mvp
Jaakko Akkanen
(muut ehdokkaat Riku Kemppainen ja Miika Kuusinen)

Finaalien mvp
Riku Kemppainen
(muut ehdokkaat Jaakko Akkanen ja Pasi Rautiainen)

Vuoden pelaaja
Jaakko Akkanen TPN
(muut ehdokkaat Pekka Jäppinen ja Miika Kuusinen)

Faniklubin suosikkipelaaja
Marko Parviainen VPKMM

Gaalaillassa jaettiin myös kauden haukikuninkaalle palkinnoksi virveli ja tämä mainio kalastusväline löysi tiensä Tero Turtiaisen (OTKP) kokoelmiin.

Täysin purjein kaudelle 1999-2000

Vuosituhannen vaihtuessa NKL siirtyi aivan uudelle tasolle. Liigalle perustettiin virallinen hallitus ja pelaajayhdistys sitä valvomaan. Ammattimaiselle kyykkäpelille, sekä sitä pyörittävälle organisaatiolle laadittiin viralliset säännöt. Kaikki pelipäivät ja ajat määrättiin jo ennen kauden alkua. Liigan toimesta ja ylioppilaskunnan avustuksella kyykkäareenalle asennettiin valaistus ja päästiin pelaamaan tunnelmallisia iltapelejä. Tulospalvelu monipuolistui huomattavasti ja yhteistyössä Intellitel Communications Oy:n kanssa tulokset ja statistiikat tulivat saataville SMS-palvelun kautta. Kaikenkaikkiaan koko järjestelmä alkoi saada yhä laajemmassa mittakaavassa ammattimaisia piirteitä. Muutaman ihmisen puuhastelusta lähtenyt idea on parissa vuodessa kasvanut pojasta mieheksi.

Katse kohti tulevaisuutta

Tukeva kivijalka ammattilaiskyykälle on nyt muurattu ja tulevaisuus näyttää miten hienon ja korkean rakennelman siihen saa pystytettyä. Lupaavaa on kuitenkin se, että pelaajien ja fanien muodostama kyykkäyhteisö pitää sisällään jo yli 150 henkilöä, eli voidaan todeta, että ammattilaiskyykkä on saanut lappeen Rannassa varsin huomattavan ja vakaan jalansijan.

Kausi 2000-2001

Liigan kasvu jatkuu. Toiminta muuttuu ammattimaisempaan suuntaan jopa siinä määrin, että se hieman huolestuttaa vanhempia puritaaneja. Rajoittaakseen kokoaan liiga siirtyy sarjamuotoon ja sulkee mestaruussarjan 8 joukkueelle. Kysynnän vuoksi luodaan Divisioonajärjestelmä, johon muotoutuu kaksi tasoa. Divisioonaportaissa pelaa yhteensä 10 joukkuetta.

Liiga saa lisää yhteistyökumppaneita yritysmaailmasta. Digia ja TietoEnator astuvat areenalle koko Liigan sponsoroinnin merkeissä. NKL hankkii oman domainin, ja samalla julkistetaan johtava urheilusporttaali kyykka.com. Tuloslaskennan toinen sukupolvi julkistetaan uutuutenaan kentällä kulkeva tuomarin käsipääte, jolla pelien tulokset siirtyvät heitto heitolta langattomasti Liigan tietojärjestelmään. Pelien seuraaminen on-line mahdollistuu. Suuren tulostaulun, luonnollisesti langattoman, hankintaprojekti käynnistyy. Kyykkäyhteisön koko on kasvanut yli 200 henkeen.


Lopuksi erään kyykkäammattilaisen ajatelmia NKL:n tulevaisuudesta:

"Tavoite on, että vuonna 2050, kun NHL ja NBA on lakkautettu, NFL mennyt konkurssiin ja baseballia pelataan enää parissa hassussa amerikan keskilännen tuppukylässä, NKL on ainoa varteenotettava ammattilaisliiga."